Diabetes

Diabetes

Diabetes är en sjukdom som påverkar kroppens insulinnivåer och kontroll på blodsocker. Det finns olika typer av diabetes där de vanligaste är typ 1, typ 2 och graviditetsdiabetes.

Typ 1 diabetes debuterar oftast hos barn och ungdomar men även vuxna kan drabbas. Typ 2-diabetes debuterar senare i livet och kan vara livsstilsrelaterat och vissa av de faktorer som kan spela in är motion, rökning, vilken mat man äter och hur stressat man lever. Sjukdomen är även ärftlig. Graviddiabetes drabbar, precis som namnet antyder, gravida. Det ökar dock risken för att insjukna i diabetes typ 2 senare i livet.

Vid en diabetesdiagnos kan dietisten hjälpa till med att lägga upp en individanpassad kostplan som fungerar för dig och din livsstil och som hjälper dig att hålla ditt blodsocker på en hälsosam nivå.

diabetes

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där bukspottkörteln inte kan producera insulin som den ska. Detta leder till brist på insulin, en livsviktig hormon som reglerar blodsockernivån. Symtom på diabetes typ 1 kan bestå av:
1. Plötslig viktminskning
2. Att man känner sig kissnödig oftare
3. Trötthet och sötsug
4. Nedsatt känsel i fötter
Behandlingen av diabetes typ 1 består i att ta insulininjektioner och sköta kost och fysisk aktivitet ordentligt. Sjukdomen är inte botbar och kräver livslång behandling.

Diabetes typ 2 är den vanligaste formen av diabetes och det är också den form av sjukdomen som är mest förknippad med övervikt och levnadsvanor. Risken att utveckla diabetes typ 2 ökar med åldern och är vanligare bland vuxna över 40 år, men det är också en allt vanligare sjukdom bland unga och barn. Symptomen för typ 2 är snarlika de för typ 1.
Behandlingen av diabetes typ 2 innebär oftast att man försöker ändra sina livsvanor, såsom att äta en hälsosammare kost och att öka sin fysiska aktivitet. I vissa fall kan läkare även ordinera läkemedel eller insulin för att hjälpa kroppen att bättre kontrollera blodsockernivån. Om sjukdomen inte behandlas kan det leda till allvarliga komplikationer som hjärt- och kärlsjukdomar, njurproblem, synförlust, neuropati (skador på nerverna) och i värsta fall amputationer.

Graviddiabetes, även kallad gestationsdiabetes, är en form av diabetes som uppstår under graviditeten. Det är en övergående form av diabetes som brukar försvinna efter förlossningen. Det ökar dock risken för att senare utveckla diabetes typ 2. Graviddiabetes uppstår när kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin för att hantera den ökade mängden blodsocker. Detta kan orsaka höga blodsockerhalter, som i sin tur kan skada fostret i värsta fall. 
Symtomen på graviddiabetes kan vara svåra att upptäcka eftersom de liknar symtomen hos en vanlig graviditet, såsom trötthet och frekvent urinering. Därför är det viktigt att alla gravida kvinnor kontrollerar sin blodsockernivå hos barnmorskan. Det är viktigt att äta en hälsosam kost och att motionera regelbundet(om det är möjligt) under graviditeten för att minska risken för diabetes.

 

Via Aktivera Online kan du få träffa en dietist via videobesök som kan göra en bedömning och hjälpa till med t ex:

  • Bedömning av nuvarande besvär och kosthållning
  • Råd och information om hur just du kan anpassa det du äter
  • Verktyg och stöd i detta samt uppföljningar för ett bättre resultat
  • Hjälp oavsett var du befinner dig
Klicka på “Boka” här ovan för att boka in videobesök med dietist.