Impingement i axel

Impingement i axel

Impingement eller impingementsyndrom i axelleden är en vanlig diagnos. Det är en diagnos som sätts när man misstänker att senor i axeln eller strukturer kommer i kläm i axelleden i vissa vinklar. 
Axelleden är kroppens rörligaste och minst stabila led. Den består av överarmsbenet som via ett ledhuvud fäster in i skulderbladet i en grund “ledskål”. Om kanten längst ut på skulderbladet har en lite lägre kant eller om musklerna runt axelleden inte arbetar optimalt kan det resultera i att senorna som fäster på utsidan av axeln kommer i kläm i vissa vinklar, ofta vid armen sträckt rakt ut från kroppen åt sidan. För man armen rakt ut åt sidan är det inte ovanligt att det smärtar som mest när man håller armen rakt ut och att det avtar något när man fortsätter föra armen uppåt. Det beror på att det är när armen hålls rakt ut som utrymmet i axelleden kan komprimeras som mest. Orsakerna till impingement kan vara många och det kan ofta vara en långdragen problematik som kräver systematisk och regelbunden träning för att bli bättre så snart som möjligt. Det blir annars ofta en ond spiral där man är mindre aktiv med armen på grund av smärtan och därmed blir svagare i muskler och strukturer runt axeln vilket ökar risken för mer smärta eller besvär i längden. 

En fysioterapeut kan hjälpa dig med just systematisk rehabträning för att bli starkare och med tiden smärtfri eller betydligt bättre i din axel. För att få en första bedömning via videobesök och även stöd i rehab och träning kan du boka en tid till fysioterapeut här nedan.

Impingement