Kalkaxel

Kalkaxel - orsaker, symptom och behandling

Kalkaxel är ett tillstånd som orsakar smärta och begränsar rörelse i axelleden. Det är också känt som kalkinflammation eller tendinopati calcarea. Sjukdomen orsakas av kalkinlagringar i senorna som omger axelleden. Kalkaxel kan drabba personer i alla åldrar, men är vanligare hos personer över 40 år.

Orsaker till kalkaxel

Det är inte helt klart vad som orsakar kalkaxel, men det finns flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av tillståndet. Några av dom tros vara: Överansträngning av axelleden genom återkommande repetativa rörelser som används i idrott eller yrkesliv. Tidigare skador i senan genom akut överbelastning eller trauma. Även åldrande kan öka risken för sjukdomen.

Symtom på kalkaxel

Kalkaxel kan orsaka en mängd olika symtom. De vanligaste symtomen inkluderar smärta och stelhet i axeln. Smärtan kan vara värre när du lyfter armen åt sidan eller försöker utföra uppgifter ovan axelhöjd. Vid akut tillstånd kan alla rörelser i axelleden göra kraftigt ont.  Du kan också uppleva smärta när du försöker sova på eller ligga på den drabbade sidan. Ett annan vanlig symtom är att du kan känna en knarrande eller gnisslande känsla i axeln när du rör armen, även det framförallt över axelhöjd.

Diagnos av kalkaxel

För att ställa diagnos tar man din hälso- och aktivitetshistoria, så kallad anamnes. Utöver det görs en manuell undersökning av axeln där man testar rörlighet och senor och muskler. Ibland behövs det ytterligare bilddiagnostik via t ex röntgen eller ultraljud för att bekräfta diagnosen. På bild ser man ofta tydligt kalkinlagringar i senorna om detta är orsaken. Man ska dock veta att man också kan se kalkinlagringar i senor som inte smärtar eller har några symptom.

Behandling av kalkaxel

Behandlingen varierar beroende på symtomens svårighetsgrad. De flesta människor upplever att symtomen minskar eller försvinner efter några månader utan behandling. Det är dock viktigt att du inte överanstränger din axel under denna tid, eftersom det kan göra smärtan värre. För att minska smärtan kan läkaren ordinera antiinflammatoriska läkemedel eller smärtstillande läkemedel.

Träning och fysioterapi är den viktigaste delen i behandlingen, då det med största sannolikhet kan bidra till att senorna förändras i sin struktur, blir starkare och slutar smärta. Ibland kan det behövas ett besök hos ortoped för en kortisoninjektion i axeln eller ett ingrepp där man “suger ut” kalket i senan, om det är en stor inlagring. Det är dock aldrig förstahandsbehandling. 

En fysioterapeut kan hjälpa dig med dina besvär. För att få en första bedömning via videobesök och även stöd i rehab och träning kan du boka en tid till fysioterapeut här nedan. Önskar du tid till mottagningen kan du boka det här.

Upplever du att axeln smärtar och gradvis blir stelare och stelare kan det röra sig om frusen skuldra. Läs mer om det här.

kalkaxel